Документи

Документи

След направена покупка и извършено плащане, с цел Вашето удобство и следването на екосъобразни принципи, ще изпратим на посочения от Вас Email адрес, копие от фактура и гаранция, ако такава е приложима. Ако желаете да Ви изпратим оригиналите на хартиен носител, моля да се свържете с нас.

Бихме искали да Ви запознаем с нашата вече почти тригодишна практика. Като компания предлагаща различни продукти и услуги в сферите на търговията и продажбите, строителството, софтуера и рекламата ежедневно използваме тонове хартия, за да изпратим коректно според българското законодателство съпътстваща документация към всяка една поръчка и заявка.

Навлизащите софтуерни технологии и държавната администрация, много трудно могат да работят заедно без да си пречат и всичко това доведе до вземането на някои много сериозни мерки за бъдещото на компанията и модела на работа. който ще следваме. Всеки един отдел и служител в компанията работи със специално създадени системи благодарение, на които обработваме минаващата през нас информация, като не записваме нищо на хартия. Приемът, комуникацията, обработката и предаването на Вашата заявка могат да станат напълно онлайн, като спестим редица разходи и така опазим не само природата, а и себе си.

Компанията развива изцяло онлайн базиран бизнес модел и цялата информация на компанията се намира на специални сървъри. Всички наши сървъри се поддържат на 130% от вятъра - от захранването до охлаждането. Точно така! 130%! Ние не просто неутрализираме въздействието ни върху околната среда, но и се опитваме да обърнем посоката! Информацията на всички наши корпоративни клиенти е разположена на същите тези сървъри. При направено плащанане по банков път, с кредитна и дебитна карта или със системи като Paypall, MoneyBookers, Epay и други опазвате природата, като спестявате принтиране на 3 броя фактури, 2 броя приемно-предавателни протокола, 2 броя гаранции, както и много други счетоводни документи. Всичките тези документи могат да бъдат изпратени до Вас по елетронен път и след принтирането им да имат пълна стойност според българското законодателство.

Компанията ни е разработила и други системи, с които да превърнем ежедневната комуникация в нещо напълно безвредно и ненатоварващо, но този път за нас, хората. Освен, че пестим и не изпозлваме хартия, освен, че цялата информация на компанията не пречи на природата, ние решихме да наблегнем и на комуникацията, като сме винаги на линия, чрез нашият онлайн чат консултант. Много лесно, удобно и неангажиращо можете да се свържете с нас, като не вдигнете телефона нито един път. Освен спестяването на телефонните разходи, ще отркиете и удобството на онлайн запитването, като никои няма да Ви вземе реда или ако нямате време, винаги можете да оставите разговора си за по-късно, без да го прекъснете. Освен на нашият чат можете да разчитате и на нашата тикет система (имейл система за запитвания).

Всеки един регистриран профил разполага с възможността за изпращане и получаване на съобщения, като можете да проследявате статута на запитването си, да изпращате допълнителни материали и много други удобства. .

Документация при направена поръчка